Cura

Cura is een 3D print slicer die ontwikkeld wordt door Ultimaker. De software is gericht op gebruiksvriendelijkheid, maar toch met zo veel mogelijk geavanceerde instellingen. Cura is gratis te downloaden van de Ultimaker website. De software is erg veelzijdig en kan gebruikt worden in combinatie met veel verschillende 3D printers. Naast alle Ultimaker 3D printers kan de software ook printers van andere fabrikanten aansturen. De slice engine van Cura is de CuraEngine, dit is het deel van het programma dat mech bestanden omzet in gcode. Zowel Cura als de CuraEngine zijn open-source, alle informatie kan gevonden worden op GitHub. De CuraEngine wordt gebruikt in een aantal slicers waaronder Cura en Repetier-Host.

Cura 15.4 voor de eerste keer gebruiken.

Installatie

Tijdens het instaleren van Cura krijg je de optie om aan te geven welke bestandstypen je standaard met Cura wilt openen. Als je net bent begonnen met 3D printen kan je dit prima laten zoals het al is aangevinkt. Weet je dat je in de toekomst veel met bijvoorbeeld .OBJ bestanden gaat werken, kan het handig zijn deze ook alvast aan te vinken. Weet je het niet zeker, laat het dan gewoon staan zoals het nu is aangevinkt. Even later krijg je ook de optie om een Arduino driver te instaleren. Dit moet je zeker doen, De Ultimaker’s werken op basis van Arduino dus wil je de printer direct vanaf je computer kunnen besturen heb je de driver zeker nodig.

Eerste keer openen

Wanneer je Cura voor de eerste keer opent wordt standaard de “Add new machine wizard” geopend. In deze wizard kan je instellen welke printer(s) je wilt gaan gebruiken. Je kan er maar eentje kiezen, maar geen zorgen, later kun je er nog meer toevoegen. Kies de 3D printer die je net hebt gekocht, of al hebt. Als de printer die wilt gebruiken niet in het lijstje staat kies je voor de optie “Other”. Als je dan op next klikt krijg je een langere lijst met 3D printers. Kies hier de juiste printer of kies voor “Costom” wanneer je printer er nog steeds niet tussen staat.

Voor nu gaan we ervanuit dat je een Ultimaker Original hebt gekozen. De volgende stappen verschillen voor alle printers. In het volgende menu kun je de extra upgrades van de printer selecteren. Kies de upgrades die je hebt, standaard zijn dit er geen. De volgende stap geeft je de mogelijkheid de firmware van je printer te updaten. Verbind de printer aan de computer met de bijgeleverde USB kabel en wacht tot de update is voltooid.

Nu kun je een check doen of de printer goed werkt. Doe dit voor de zekerheid om er voor te zorgen dat je straks geen problemen krijgt. Voor het gebruiken van een printer is het heel belangrijk dat de afstand tussen de nozzle en het printbed overal gelijk is. De volgende wizard helpt je met het levelen van je printbed. Voor de juiste afstand kun je een papiertje gebruiken. Wanneer het papiertje een beetje stroef heen en weer beweegt is de afstand goed. Nu ben je klaar om de printer te gebruiken. Als voorbeeld staat er een Ultimaker robot midden op het printbed, dit is een leuke eerst print, het duurt niet lang en je leert de printer direct kennen. Kies in het menu aan de linkerkant van het scherm voor de gewenste print snelheid en kwaliteit. Voor het printen van de robot is geen support materiaal nodig.

Stop materiaal in de printer, dit is per printer verschillend. Koppel de printer aan de computer of zet het geslicde model op een SD kaartje.

Druk op print en nu hoef je alleen nog maar te wachten tot je eerste printje klaar is.