Felix Pro 1|Onjuist levelen, Home'en en printen in de lucht

Terug naar Felix Pro 1

De Felix Pro 1 heeft de mogelijk om het print bed automatisch te levelen. Het succes van deze kalibratie is afhankelijk van de sonde schakelaars die in de nozzles zijn geïntegreerd. Wanneer de een van de nozzles tegen het print bed aan wordt gedrukt vervormt er een flexibel deel in de nozzle waardoor er een stroomkring geopend wordt, hierdoor denkt de printer dat de nozzle het platform raakt. Wanneer de nozzle weer omhoog beweegt komt het flexibele deel terug in zijn oorspronkelijke vorm en sluit de stroomkring weer.

Wanneer een van de nozzles het print bed raakt komt op het display de tekst “probe is triggered te staan, wanneer dit gebreurd als de nozzle niet het bed raakt en er is geen print actief komt er de boodschap “z-sensor triggered!!!”. Dit betekend dat er een fals contact in een van de sondes zit. Wanneer het flexibele deel te snel vervormt wordt de stroomkring te vroeg geopend waardoor de printer het bed levelt op een verkeerde afstand.

Onder normale omstandigheden zou het sonde systeem moeten werken, er zijn echter een aantal gevallen waarin de sonde verkeerd kan reageren.

  • Het hot-end zit niet goed op zijn plaats door transport.

Zorg dat het hot-end goed op zijn plaats zit, helemaal naar achteren geduwd in de printkop. Trek het hot-end een klein stukje naar voren en duw het vervolgens weer terug op zijn plaats. Je moet een zacht klik moeten voelen en horen wanneer het hot-end tegen de achterste magneet wordt aangedrukt.

  • Vuil tussen de contactpunten van de extruder base en de nozzle.

Zorg dat er geen vuil tussen de nozzle en de extruder base zit.

  • Afgekoeld filament in het hot-end.

Afgekoel filament kan er voor zorgen dat bij aanraking van het bed het hot-end niet wordt vervormt, of dat het juist wat vervormt blijft waardoor er een vals contact tussen nozzle en bed wordt gemeten. Om dit te voorkomen kun je de nozzle opwarmen tot ongeveer 150 ⁰C. Hierdoor wordt het filament ligt vloeibaar waardoor de het hot-end terug kan naar de juiste stand

  • Het hot-end is vervormd.

Het kan gebeuren dat het hot-end zo vervormt dat de sonde te snel wordt geactiveerd. Dit kan gebeuren als de nozzle op de grond valt, bijvoorbeeld tijdens het verwisselen van hot-end of nozzle. De sondes zijn zo afgesteld als ze uit de fabriek komen dat de schakelen bij ongeveer een druk van 350 gram. Het mechanisme is behoorlijk gevoelig, het vervormen van het hot-end kan dus zorgen voor een activering bij een te lage of te hoge druk. Is dit het geval dan is het het beste om terug te komen naar de winkel met het defecte hot-end.

Mocht het probleem niet in een van de boven genoemde gevallen zitten dan kan het zijn dat er ergens een kabelbreuk zit. Het beste is om dan contact op te nemen met MakerPoint of Felixprinters*

* Wanneer de printer is gekocht bij MakerPoint kunt u altijd bij ons terecht voor vragen en problemen. Is de printer bij Felixprinters zelf of bij een andere reseller gekocht kunt u het best contact opnemen met de desbetreffende reseller of Felixprinters zelf

Knowledgebase